Przepisy

Chińszczyzna z Shirataki Fit

Składniki:

1 opakowanie makaronu Shirataki Fit
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała kapusta pekińska
1 marchew
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron Shirataki Fit przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do miseczki solimy, pieprzymy  i dodajemy sos sojowy, mieszamy.
Marchew kroimy w cienkie słupki. Kapustę szatkujemy.
Na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy doprawioną pierś, cały czas mieszając.  Dodajemy marchew i dalej smażymy jeszcze około 5 minut, dodajemy przygotowany makaron i kapustę- smażymy jeszcze  kilka chwil.
Wystawiamy i podajemy.

Makaron Shirataki Fit - krem truskawkowo-malinowy

Składniki

1 opakowanie makaronu Shirataki Fit
250 ml jogurtu odtłuszczonego
1 łyżka stołowa słodzika
pokrojone truskawki
pokrojone maliny
kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

Makaron Shirataki Fit przygotować wg przepisu na opakowaniu, następnie drobno pokrój.
Wymieszaj jogurt ze słodzikiem i aromatem, dodaj makaron truskawki i maliny, delikatnie wymieszaj.

Wieprzowina z makaronem Shirataki Fit i warzywami

Składniki

40 dkg polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski
1 opakowanie makaronu Shirataki Fit
4 grzyby Mun suszone
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 por (tylko biała cześć), pokrojony w talarki
2 garści kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
1 garść kiełków fasoli Mung (świeże lub z puszki)
4 łyżki oleju do smażenia

Marynata do mięsa:

2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka olej sezamowego
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
4 plasterki imbiru, startego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 papryczka chili suszona, posiekana bez pestek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania

Składniki marynaty wymieszać i zalać nią pokrojone w paski mięso. Odstawić na 20 minut.
W tym czasie namoczyć grzyby Mun a następnie gotować 10 minut, osączyć, pociąć w paski.
Odcedzić z zalewy makaron Shirataki Fit, przepłukać go zimną wodą, krótko obgotować (3 min) i odcedzić.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić papryczkę chili, smażyć kilka sekund, dodać mięso osączone z marynaty (marynatę zachować). Smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor (ok. 2 min), następnie wyjąć na talerz.
Wyczyścić wok, ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, paprykę, pora i kapustę. Smażyć krótko cały czas mieszając, tak, żeby papryka i por pozostały chrupiące.
Dodać makaron Shirataki Fit, usmażone mięso wraz z całą marynatą, kiełki fasoli, wszystko dobrze wymieszać i chwilę podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Potrawę podawać na gorąco posypaną pokrojoną dymką.

Dietetyczne carbonara z makaronem Shirataki Fit

Składniki

opakowanie makaronu Shirataki Fit typu spaghetti
jajko
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
około 80g szynki drobiowej
ząbek czosnku
3 plastry  sera żółtego 5% tłuszczu 
około 2-3 łyżek posiekanej pietruszki
sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku

Sposób przygotowania

Szynkę podsmażamy na teflonowej patelni, aż się zezłoci. Makaron dokładnie płuczemy. Jogurt, rozduszony ząbek czosnku oraz jajko dokładnie mieszamy. Do szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5 minut. Ściągamy patelnię na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy pomału miks jogurtowy.
Wstawiamy patelnię z powrotem na mały ogień i cały czas mieszając (żeby sos się nie zważył) smażymy makaron, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser oraz pietruszkę/mieszamy,
przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku